Składniki perfum i ich działanie
Składniki, z których wykonane są perfumy decydują o ich zapachu, o sposobie działania zapachu, w końcu o magii, jaką roztaczają.
Głównych składnikiem perfum są substancje zapachowe pochodzące ze świata roślinnego. Uzyskuje się je najczęściej jako olejki zapachowe z wybranych części roślin, kwiatów, liści itp. Rzadziej stosuje się zapachowe balsamy albo żywice. Substancje zapachowe do komponowania perfum mogą być także wytwarzane w sposób syntetyczny. Obok składników roślinnych np. drzewa sandałowego, jaśminu, bergamotki, mięty paczuli oraz wielu innych, perfumy zawierają też inne składniki.
Główne składniki perfum pochodzenia zwierzęcego:
AMBRA to substancja z kaszalota uzyskiwana w czasie odłowów lub zbierana na egzotycznych plażach ciepłych mórz np. Nowej Zelandii czy Australii. Po perfumy, które w swoich składzie mają ambrę, sięgają głównie osoby bardzo zmysłowe. Ambrę uważa się bowiem za potężny afrodyzjak. Według legend jej zapach potrafił zahipnotyzować nawet syreny… Jak zatem mogą podziałać na drugą osobę…?
PIŻMO to z kolei wydzielina uzyskiwana z gruczołów kozła, który żyje w Birmie, na Syberii, w Japonii, Chinach, Nepalu i Tybecie. Piżmo w świecie perfum uchodzi za słowo o magicznej mocy. Ten zapach jest słodki, ciepły i bardzo trwały. Jest on intrygujący seksualnie dla kobiet i z tego powodu uznaje się go za zapach niezwykle erotyczną nutę perfum.
CYBET jest substancją uzyskiwaną z gruczołów cywety - dziko żyjącego cętkowanego kota pochodzącego z Etiopii. Używa się go do ciężkich, pudrowych i słodkich nut zapachowych. Nasila on erotyczne działanie zapachu.
KASTOREUM to substancja używana przez bobry do natłuszczania futer. Przy produkcji perfum stosuje się wyciągi alkoholowe z kastorem. Perfumy zawdzięczają im cierpki, ale bardzo erotyczny zapach.
Składniki zwierzęce wzmacniają zapach całej kompozycji zapachowej i zapobiegają zbyt szybkiemu wietrzeniu i ulatnianiu się zapachów. Same w sobie mają bardzo intensywny zapach, ale potrafią również wzmocnić zapach olejków roślinnych, na podobnej zasadzie jak sól wzmacnia inne smaki.
Istnieją również syntetyczne składniki wzmacniające, które stanowią odpowiedniki zapachowych składników naturalnych. Mają identyczny zapach, ale znacznie łatwiej jest je pozyskać. Są stosowane od kilku lat i to właśnie dzięki nim nastąpiła prawdziwa rewolucja w przemyśle perfumeryjnym.
Do olejków eterycznych i środków wzmacniających dodaje się jeszcze środki homogenizujące. W skład perfum często wchodzą składniki, które nie mieszają się ze sobą w naturalny sposób. Dzięki tym środkom perfumy oprócz swojego zapachu mogą także cieszyć nasze oczy piękną, jednolitą, nierozwarstwiającą się kompozycją. Najczęściej używa się do tego specjalnych balsamów, czyli naturalnych ciekłych tłuszczy.
Rośliny używane do produkcji perfum
Drugą grupą składników, dzięki którym perfumy zawdzięczają swą magiczną moc działania na nasze zmysły, są składniki roślinne.
BERGAMOTA to niejadalna pomarańcza z Kalabrii. Jej aromat jest wyczuwalny w wielu perfumach. Jest to cytrus, ale jej olejek pachnie kwiatami, możemy go wyczuć np. w perfumach Very Valentino.
BÓB TONKA to owoce pochodzące z drzewa rosnącego w Gujanie i Brazylii. Wchodzi w skład guerlinady - zapachów Guerlaina i Contradiction Calvina Kleina.
DRZEWO SANDAŁOWE rośnie w południowo-wschodnich Indiach. Jest prawie w każdych perfumach. Ma słodki, żywiczny, lekko piżmowy zapach. Wyraźnie czuć je w perfumach Dolce Vita Diora.
FIOŁEK pochodzi z południa Francji i z Włoch. Zapach jest produkowany z liści fiołka. Same kwiaty bardzo rzadko wchodzą w skład wyciągów naturalnych, bo potrzebna do tego ilość kwiatów jest praktycznie nieosiągalna. Są one zastępowane przez aldehyd z olejku geraniowego (jonon), który tworzy przepiękny, naturalny fiołkowy zapach. Fiołkowe nuty są stosowane w zapachach Guerlain (Liu i Nahema) oraz w wodach toaletowych linii Paris sygnowanych marką Yves Saint Laurent.
GALBANUM to żywica produkowana z łodyg i kłącza bylin Ferula galbaniflua rosnących w Iranie. Olejek ten stosowany jest w kompozycjach zapachowych typu chypre i fougère.
GERANIUM rosnące na Madagaskarze, w Egipcie, w Chinach, południowej Francji i Maroku ma zapach podobny do wody różanej, lecz jeszcze bardziej „zielony” i świeży. Olejek produkuje się ze sprasowanych pączków, łodyg, liści i kwiatów tej rośliny. Wyciąg z geranium występuje w wielu męskich wodach: Jazz Prestige YSL, Vendetta Valentino, Light Montany. Jest też w Sport Spirit Escady.
IRYS to kwiat pochodzący z Toskanii, z doliny rzeki Arno. Olejek wyciska się z jego kłączy, nie kwiatów. Jest to jedna z najdroższych substancji zapachowych na świecie. Absolut irysa florenckiego daje subtelną, elegancką i delikatną, kremowo-pudrową nutę. Wyczuwa się go w Armanim Armaniego, Cabotinim de Grés, Chanel No. 19, Vol de Nuit Guerlaina, Arpége Lanvin oraz Shalimar J. P. Gautiera.
JAŚMIN to zapachowy krzew albo pnącze. Znajdziemy go w strefie podzwrotnikowej lub międzyzwrotnikowej. Rośnie w Hiszpanii, Maroku, Turcji, Indiach i Egipcie. Specjalnie na potrzeby Chanel i Guerlaina uprawia się go we francuskim Grasse. Ma nieprawdopodobną ilość cząsteczek zapachowych. Wyciągi z jaśminu są kosztowne i dlatego często są zastępowane syntetykami. Olejek otrzymuje się z kwiatów jaśminu. Jest on dwukrotnie droższy niż olejek różany. Jest podstawą zapachów takich jak Allure Chanel oraz Chanel No. 5.
KADZIDŁO składa się z aromatycznych żywic, uzyskiwanych z niektórych gatunków kadzidłowca. Kadzidłowiec to krzew, niskie drzewo, rosnące głównie na Półwyspie Arabskim i w Etiopii.
KARDAMON pochodzi z Ameryki Południowej i Azji. Ma małe ziarenka o delikatnie owocowych zapachu. Odpowiada za owocowo-korzenne nuty np. w Le Pull Soni Rykiel.
LAWENDA to roślina powszechnie znana, jednak tą najbardziej aromatyczną i najlepszą uprawia się we Włoszech, Hiszpanii i Francji. Z wysuszonych kwiatów lawendy otrzymuje się olejek lawendowy. Jeden kilogram tego specyfiku powstaje ze 180 kilogramów rośliny. Używa się jej głównie do produkcji wód kolońskich. Jej nuta jest wyczuwalna w zapachach Jicky Guerlaina.
MECH DĘBOWY spotyka się w Maroko i Francji, ale ten najbardziej ceniony pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego. Zbiera się go zimą i wczesną wiosną z drzew, które rosną na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Tworzy zapachy szybrowe, np. w Fendi lub Mitsouko Guerlaina.
MIMOZA – jej kwiaty budują same pręciki. Rośnie w Alpach we Francji. Można ją przechowywać tylko przez 24 godziny. Jej nutki czuć w Giorgio Beverly Hills.
MIRRA to żywica krzewu z Jemenu Somalii i Etiopii. Ma aromat o balsamicznym charakterze, przypominającym zapach leśnego runa. Stosuje się ją przede wszystkim w zapachach męskich. Jej aromat jest w Tentations Palomy Picasso.
NARCYZ – olejek powstaje z gatunku dziko rosnącego we francuskim departamencie Lozery na wysokości 1000 m. n.p.m. Ma odurzający, silny zapach. Czuje się go w Must II Cartiera, Anais Anais Cacharela oraz Habit Rouge i L'Heure Bleue Guerlaina.
NEROLI – olejek otrzymywany przez destylację kwiatów pomarańczy. Jego nuty tworzą przede wszystkim wody kwiatowe - Eau d'Orange Vert Hermesa.
PACZULA to pokrzywa, bylina, albo krzew amerykański. Rośnie np. w Chinach, w Indonezji i na Filipinach. Olejek powstaje z jej łodyg i liści. Daje się go wyczuć w Angel Thierry Muglera i Lou-Lou Cacharela.
PIEPRZ jest wykorzystywany w produkcji olejku z owoców czarnego pieprzu. Rośnie w Południowej Azji, Chinach i Indiach. Tworzy głównie zapachy męskie. Czuć go w Roses and More Priscilli Presley. Woń różowego pieprzu z Madagaskaru buduje d'Amarige Givenchy.
RÓŻA – tą najbardziej cenioną przez perfumiarzy jest róża stulistna uprawiana na nielicznych już polach Grasse w południowej Francji. Jest astronomicznie droga i występuje jedynie w kilku ekstraktach najwyższej klasy, np. w Jardins de Bagateille Guerlaina czy Chanel No. 5.
Inny rodzaj to róża damasceńska, zwana też bułgarską. Jej kwiaty pochodzą z Indii, Maroka, Egiptu, Turcji i właśnie Bułgarii. Pełny jej aromat tworzy nuty głowy w perfumach Coco Chanel. Kilogram absolutu z róży damasceńskiej tworzy się z 3 ton płatków, a jego koszt przekracza 10.000 dolarów amerykańskich. Aromat róży tworzy wszystkie zmysłowe kompozycje, dominuje w Trésor Lancôme.
TUBEROZA pochodzi z Meksyku, a obecnie sprowadza się ją przede wszystkim z Indii, rośnie też w Egipcie i Maroku. Pachnie zmysłowo ciężko i mocno. Jej zapach czujemy w Poison Diora, L'Heure Bleue Guerlaina lub Chloé Lagerfelda.
WANILIA rośnie na Komorach, Madagaskarze i Réunion. Ma balsamiczną, ciepłą i słodką nutę wyczuwalną np. w Shalimar Guerlaina.
WETIWER jest o korzeniem trawy, która rośnie na Reunion, w Anglii, Brazylii, na Haiti, w Chinach i Indonezji. Ma korzenną woń o charakterystycznym żywiczno-pudrowym zapachu. Stosuje się go głównie w wodach męskich np. Vetiver Guerlaina.
YLANG-YLANG jest egzotycznym kwiatem przypominającym orchideę. Kwitnie cały rok na wyspach Oceanu Indyjskiego. Drzewa ylang-ylang rosną na Filipinach, Jawie, Komorach i Borneo. Bardzo ceniony jest ylang-ylang rosnący na Komorach. Własne plantacje tej rośliny posiada Guerlain na wyspie Mayotte. Produkcja kilograma esencji zapachowej pochłania 50 kilogramów kwiatów. Ylang-ylang odpowiada za zapach np. Ysatis Givenchy.
Copyright © MultiBOX24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.